Alles over elektrisch rijden

Bij elektrische auto's is de benzine- of dieselmotor vervangen voor een of meerdere elektromotoren. Aan een laadpaal of thuis aan een stopcontact kunt u uw auto weer opladen. Een elektrische auto haalt zijn energie volledig uit de accu. 

Hoe ver komt een elektrische auto?

Veel elektrische auto's hebben een kleinere actieradius dan een gemiddelde auto met een volle tank brandstof. Er zijn wel een aantal elektrische auto's die een bereik hebben van 960 km (WLTP) op een volledig volle accu. Maar uiteraard zijn er ook auto's met een kortere actieradius van bijvoorbeeld 350 kilometer. Daarbij groeit het aanbod in nieuwe modellen nog steeds. Wat we ook steeds vaker zien is dat het gemakkelijker wordt om een aanhanger of caravan achter uw elektrische auto te hangen. Wanneer je dit doet, halveert wel de actieradius. Maar dit is gelijk aan het brandstofgebruik dat verdubbelt bij een auto met verbrandingsmotor.

Hoelang duurt het opladen?

Een accu van een elektrische auto opladen duurt langer dan het tanken van een auto. Een laadpaal thuis of in de straat heeft ongeveer 6 tot 10 uur nodig om tot een volle accu te komen. Gebruikt u een snellader, bijvoorbeeld aan de kant van de snelweg, dan duurt het ongeveer 20 tot 40 minuten. Maar in de praktijk staat u echt niet vaak stil langs de kant van de weg. Het opladen van uw auto doet u vooral in de avond, nacht of overdag tijdens uw werk. Maakt u een autorit die langer is dan 250 km? Dan zult u wel onderweg moeten laden. 

Is elektrisch rijden erg duur?

Elektrische auto's zijn op dit moment wel iets duurder dan benzine- of dieselauto's. Maar daar staat wel tegenover dat een elektrische auto goedkoper is in gebruik. Tot 2024 betaalt u geen wegbelasting en ook aan onderhoud bent u minder kwijt. Conclusie; de gemiddelde autokosten voor een elektrische auto ligt over het algemeen vaak niet hoge dan voor een vergelijkbare benzineauto. De hogere aanschafprijs kan wel een barriere zijn en mede daarom is er een aanschafsubsidie voor nieuwe en gebruikte auto's.

Elektrisch rijden

Meer informatie ontvangen over elektrisch rijden?

Is elektrisch milieuvriendelijk?

Een elektrische auto heeft geen dampende uitlaat, maar het is zeker niet klimaatneutraal. Bij de opwekking van elektriciteit en het produceren van de elektrische auto komen er schadelijke stoffen vrij. Maar wanneer u naar de levensduur kijkt van een elektrische auto dan is de elektrische auto minder belastend voor het milieu. Als we ook meer zonne- en windenergie opwekken, wordt de elektrische auto nog minder belastend.

Is elektrisch rijden de toekomst?

Wij zijn er van overtuigd dat het elektrisch rijden een plaats gaat vinden in de toekomst met andere vormen. Twijfelt u of elektrisch rijden iets voor u is? Stel uzelf eens de volgende vragen: hoe vaak gebruik ik mijn auto, wat is mijn budget, zijn er laadmogelijkheden in de buurt? Wij adviseren u uiteraard erg graag over alles wat met elektrisch rijden te maken heeft. Zo kunt u, samen met ons, het perfecte moment bepalen om over te stappen. Nu of in de toekomst!